Închisoare pentru clădirile neautorizate, amenzi pentru fațadele nerenovate

Proiectul noii legi a turismului prevede închisoare pentru proprietarii care construiesc fără autorizaţie şi amenzi pentru cei care nu-şi renovează faţadele. Iar plajele de pe litoral vor trebui curăţate zilnic. În caz contrar, amenda aplicată poate ajunge la 50 de mii de lei.


Cine va construi fără autorizaţie în zonele turistice sau după ce autorităţile au dispus oprirea lucrărilor riscă pedepse cu închisoarea de la 3 luni la 3 ani sau amenzi care ajung până la 50 de mii de lei.
Sancţiunile sunt prevăzute în proiectul noii Legi a Turismului, care este în dezbatere publică.
Este nevoie de o presiune legală superioară celei în vigoare astăzi pentru a putea da o nouă faţă hotelurilor, structurilor de cazare din România şi zonelor turistice”, spune Ciprian Enea, consultant în turism.
Acelaşi document prevede renovarea obligatorie a faţadelor tuturor hotelurilor, pensiunilor, restaurantelor şi unităţilor de agrement şi tratament, dacă acestea sunt deteriorate.
Cei care îşi desfăşoară activitate în clădiri istorice spun că regula este greu de aplicat, pentru că se suprapune cu prevederile privind renovarea unor astfel de imobile.
„Foarte multe persoane care au afaceri în zona istorică ar vrea să facă aceste renovări, chiar şi la costuri mai mari, dar problema este a avizelor, aprobărilor şi autorizaţiilor să refaci o faţadă”, explică Horia Huluban, directorul Asociației proprietarilor de terase.
Pentru litoral, proiectul noii legi prevede igienizarea zilnică a plajelor.
Evident că este un efort în plus, consistent, dar este parte din ansamblu de servicii care consumă vacanţe la mare”, spune Marius Usturoiu, hotelier.
Sunt costuri care se ridică în euro, la 60 de mii de euro”, estimează Nicolae Bucovală, hotelier.
Administratorii care interzic turiştilor accesul liber pe plajă vor fi amendaţi.
„Amenzi între 5000 şi 10.000 de lei şi pot ajunge până la 50.000 lei. Acesta este viitorul în turism, servicii bune, servicii de calitate”, a declarat  Bogdan Pandelică, secretar de stat în Ministerul Economiei și Turismului.
Pe de altă parte, amenzile pentru camparea pe plajă vor fi reduse la jumătate, la fel ca şi cele pentru comercianţii ambulanţi. Vor fi de cel mult 10 mii de lei.
„Ne lovim de ei în fiecare an, bineînţeles că ne deranjează mai ales când sunt şi copii”, spune o turistă.
Proiectul îi obligă pe operatorii economici din turism să aibă doar angajaţi calificaţi şi autorizaţi.

Related

Stiri & Articole 5610907806356447500

Trimiteți un comentariu

emo-but-icon

Follow Us

Hot in week

Recent

Comments

Side Ads

Text Widget

Connect Us

item