Noul Cod Fiscal: mai mulţi bani pentru cumpărături, dar taxe mai mari

Parlamentul a aprobat noul Cod Fiscal, care va intra în vigoare la 1 ianuarie anul viitor, după ce va fi promulgat de preşedinte. Vom avea mai mulţi bani pentru cumpărături, dar am putea plăti taxe mai mari pentru case şi terenuri. Bugetul va pierde mai mulţi bani, spun economiştii, dar despre acest lucru deja ne-au avertizat Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Comisia Europeană (CE).


Noul Cod Fiscal aprobat de Parlament aduce mai multe măsuri de relaxare fiscală. Printre cele mai importante, reducerea cotei standard de TVA de la 24% la 19%, cu un punct procentual peste ce a promis iniţial Guvernul, şi renunţarea la supraacciza pentru carburanţi.
Guvernul şi-a luat însă măsuri de siguranţă. Ca să compenseze cât de cât scăderea veniturilor, a lăsat posibilitatea primăriilor să crească nivelul taxelor locale şi nu a mai redus impozitul pentru unele microîntreprinderi.
Experţii financiari văd noul Cod Fiscal ca pe o sabie cu două tăişuri.
E uşor să spui: Reduc toate taxele. Important e să ai şi o soluţie. Investiţiile publice sunt în mare parte ineficiente, dacă ne gândim la efectele pe care le-au produs aceste cheltuieli foarte mari din ultimii 10-15 ani, dar, dat fiind decalajul faţă de alte ţări din jur, cred că ar fi o greşeală majoră să reducem investiţiile publice în continuare. Evident că ele trebuie şi îmbunătăţite ca eficienţă", este de părere Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.
Ministrul Finanţelor a admis că deficitul României se va mări, dar speră într-o creştere economică mai mare, care să susţină bugetul. Ţinta de deficit în 2016 era de până la 1,2% din PIB.

Acest Cod Fiscal ne duce dincolo de angajamentul asumat de menţinere a unui deficit în 2016. România a luat această decizie de depăşire temporară a acestui angajament, dar cu o revenire începând încă din 2016. Aproximativ 2,8% - 2,9%, undeva în zona a 2,5% anul viitor şi să continuăm acest trend pentru a reveni cât mai curând la nivelul angajamentelor asumate. Avem acest Cod Fiscal care duce clar la o creştere economică şi pot să vă spun că anul viitor estimarea noastră este de peste 4%”, a spus Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor.
Impactul bugetar al noului Cod Fiscal este de 12 miliarde de lei.

Related

Stiri & Articole 7118554253688152656

Trimiteți un comentariu

emo-but-icon

Follow Us

Hot in week

Recent

Comments

Side Ads

Text Widget

Connect Us

item