Senatul a respins proiectul de lege pentru declararea Zilei Brâncuşi sărbătoare naţională

Senatul a respins, proiectul de lege pentru declararea zilei de 19 februarie - Ziua Brâncuşi ca sărbătoare naţională, cu 26 de voturi "împotrivă", 29 de voturi "pentru" şi 16 abţineri.

Georgică Severin (PSD), membru al Comisiei pentru cultură, artă şi mijloace de informare în masă, a explicat de ce proiectul de lege a primit aviz negativ în comisia sesizată în fond.
"Comisia de cultură, când dă aceste avize, urmează practica internaţională UNESCO. Nu există zile care să se sărbătorească în fiecare an. În momentul în care se marchează o cifră rotundă - 100 de ani de la naştere, 50 de ani de la moarte - se introduce printr-o decizie a forurilor de cultură, Academie, Ministerul Culturii sau UNESCO, pe plan internaţional, ziua respectivă", a spus Severin, în plen.
"Vreau numai să aduc aminte ce a făcut statul român cu privire la operele lui Brâncuşi, ce pierdere enormă are România astăzi pentru că odată un Guvern, să zicem în ghilimele de rigoare, şi un Parlament nu s-au gândit că o personalitate ca Brâncuşi trebuie să fie recunoscută şi omagiată. Eu cred că nu pierdem nimic, ci, din contră, facem o reparaţie morală faţă de greşeala enormă pe care a făcut-o România în defavoarea ei. Nu înţeleg opinia, culmea, a Comisiei de cultură", a declarat, în timpul dezbaterilor, senatorul liberal Mariana Câmpeanu.
Senatul este prima Cameră sesizată, proiectul urmând să fie transmis Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

Related

Stiri & Articole 8086122004187957722

Trimiteți un comentariu

emo-but-icon

Follow Us

Hot in week

Recent

Comments

Side Ads

Text Widget

Connect Us

item