CEDO condamnă Italia pentru absenţa uniunilor civile pentru cuplurile gay

Italia a fost condamnată, marţi, de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), pentru că nu oferă o formă de recunoaştere juridică a relaţiilor de cuplu între persoane de acelaşi sex.

Decizia a fost luată de CEDO, în urma plângerilor a trei cupluri de homosexuali din Italia, cu vârste cuprinse între 40 şi 55 de ani.
Doi dintre ei au încercat să se cunune civil şi fiindu-le respinsă cererea, au contestat decizia în instanţă. În cadrul procesului a fost sesizată Curtea Constituţională, care, în aprilie 2010, a respins excepţia de neconstituţionalitate, arătând că dreptul la căsătorie, aşa cum este prevăzut în Constituţia italiană, nu se aplică şi cuplurilor homosexuale. Curtea a mai arătat că Parlamentul poate reglementa în timp reunoaşterea juridică a uniunilor homosexuale.
În decizia sa de marţi, CEDO a arătat că a mai hotărât în alte cazuri că relaţia într-un cuplu de persoane de acelaşi sex care coabitează în mod stabil constituie "viaţă de familie", în termenii articolului 8 din Convenţia europeană a drepturilor omului. Totodată, curtea a mai stabilit în trecut că cuplurile gay au nevoie de recunoaştere şi protecţie legală pentru relaţia lor.
În plus, această nevoie a fost recunoscută şi în recomandări ale Adunării Parlamentare şi Consiliului de Miniştri ale Consiliului Europei, care au invitat statele membre să ia în considerare posibilitatea de a oferi cuplurilor homosexuale o formă de recunoaştere legală.
În cauza de faţă, CEDO a considerat că protecţia legală oferită în prezent cuplurilor gay în Italia nu satisface nevoile de bază ale unui cuplu aflat într-o relaţie stabilă. Deşi există posibilitatea înregistrării unor uniuni în câteva municipalităţi ale Italiei, aceasta are doar valoare simbolică şi nu garantează vreun drept cuplurilor homosexuale.
În plus, Guvernul italian nu a dovedit că instanţele naţionale pot emite o hotărâre de recunoaştere a unui parteneriat pentru un cuplu homosexual.
În absenţa posibilităţii de a se căsători, opţiunea unui parteneriat legal sau a unei uniuni civile ar fi calea cea mai potrivită pentru recunoaşterea legală a relaţiilor dintre parteneri de acelaşi sex.

Related

Stiri & Articole 1130944671854712434

Trimiteți un comentariu

emo-but-icon

Follow Us

Hot in week

Recent

Comments

Side Ads

Text Widget

Connect Us

item