"Clonarea terapeutică", folosită cu succes de cercetători pentru repararea genelor mitocondriale

Cercetătorii americani au folosit o tehnică de clonare controversată pentru a obţine celule suşă noi, sănătoase şi perfect compatibile cu organismele pacienţilor, pornind de la mici mostre recoltate din pielea unor persoane diagnosticate cu boli mitocondriale.

Studiul care a prezentat noua tehnică, a evidenţiat felul în care cercetătorii americani au utilizat o metodă de transferare a nucleelor celulelor somatice pentru a produce celule suşă specifice pacienţilor, care au potenţialul de a trata maladiile genetice.

"Acest studiu permite obţinerea unei generaţii întregi de provizii - nelimitate şi lipsite de mutaţii genetice - de celule de schimb, cu rol de înlocuire, pentru pacienţii diagnosticaţi cu boli mitocondriale", a explicat medicul Robert Lanza, specialist la Advanced Cell Technology, care nu a participat însă la această cercetare ştiinţifică.
Transferul nuclear reprezintă, în mod tipic, primul pas în clonarea reproductivă - folosirea unor celule adulte pentru a produce o copie genetică a unui individ. După ce tehnica a fost utilizată pentru prima dată în 1996 şi a dus la crearea oii clonate Dolly, Organizaţia Naţiunilor Unite a a cerut ţărilor membre să interzică această metodă din motive etice şi morale.
În 2013, Shoukhrat Mitalipov, cercetător la Oregon Health and Science University, a reuşit în premieră mondială să folosească această metodă pentru a obţine celule suşă umane embrionare din celulele somatice ale unui pacient. Aceste celule suşă embrionare sunt extrem de valoroase pentru că sunt "pluripotente" - au abilitatea de a se transforma în orice tip de celulă din organism.

Related

Stiinta 5281326041479182996

Trimiteți un comentariu

emo-but-icon

Follow Us

Hot in week

Recent

Comments

Side Ads

Text Widget

Connect Us

item