Interlopi acționând din R. Moldova au încercat să fure banii unui cartel de droguri din Columbia

Nouă interlopi de pe trei continente au venit la Chișinău pentru a spăla peste trei miliarde de dolari. 


Sub pretextul că sunt mari investitori și prezentând contracte false, aceștia au încercat să fure banii unui cartel de droguri din Columbia, depozitați într-un cont deschis la cea mai mare bancă particulară din Germania – „Deutsche Bank AG”.


Republica Moldova a fost ținta organizațiilor internaționale de crimă organizată, specializate în fraude bancare și spălări de bani. Opt dintre cetăţenii străini au fost reținuți la începutul lunii iulie într-un dosar de spălare de bani, iar al nouălea a fost internat în spital. Membrii grupării internaţionale sunt trei persoane de origine franceză, doi mexicani, un dominican, un cetăţean al Canadei, unul al SUA şi altul originar din Gabon, acesta din urmă candidat la alegerile prezidențiale din statul african.
În ultimele două luni, membrii grupării au purtat negocieri cu hackeri – inclusiv din România - pentru a realiza un atac asupra serverelor unor bănci internaționale cu scopul de a obţine accesul la conturi de miliarde de dolari.
Prima țintă a fost Deutsche Bank AG. Cel puţin patru hackeri din Republica Moldova şi România urmau să atace serverul de la Deutsche Bank AG, cea mai mare bancă particulară din Germania și una dintre cele mai importante instituții financiare la nivel mondial.
A doua țintă era filiala HSBC din Hong Kong. Hackerii urmau să atace serverele și să obțină datele de acces la un cont de circa 134 de miliarde de dolari deschis la această filială.
Planul asupra unei a treia ținte s-a realizat, parţial, la fel, prin atacuri informatice. Presupușii afaceriști au aranjat transferul unei sume de 2 miliarde de dolari de la BNY Mellon la Deutsche Bank, apoi, prin Credit Suisse, banii au plecat la Bank of Vatican și într-un final, peste 100 de milioane de dolari au ajuns în conturile bancare ale presupușilor oameni de afaceri. „Aici chiar s-a reuşit transferul sumei de 110 milioane de dolari, din care 10 milioane de dolari au ajuns pe contul unor cardinali de la Vatican, sub formă de donație, dar în realitate sunt un comision. Restul au ajuns pe conturile personale ale membrilor grupării”, susțin procurorii.
În schemă este implicată și soția unui fost judecător din Republica Moldova, Gheorghe Gorun. Silvia Gorun apare ca deținătorul a 1% din capitalul companiei create de cetățenii străini. Tot ea este și proprietara apartamentului unde își are sediul juridic firma.

Related

Stiri & Articole 8153078549756481531

Trimiteți un comentariu

emo-but-icon

Follow Us

Hot in week

Recent

Comments

Side Ads

Text Widget

Connect Us

item