Premieră medicală în România: Implantări de proteză de valvă aortică pe cale minim invazivă

Trei implantări de proteză de valvă aortică pe cale minim invazivă au avut loc, joi, în premieră națională în sistemul public. Acestea au fost efectuate la Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare „Prof. C.C. Iliescu” din București.


O echipă de medici coordonată de prof. dr. Vlad Iliescu, prof. dr. Șerban Bubenek, dr. Dan Deleanu și din care au mai făcut parte doctorii Ovidiu Chioncel, Ovidiu Știru, Costin Scarlat, Marin Postu și Adham Hendy, a efectuat cu succes trei intervenții de implantare transcateter de proteză pentru valva aortică prin arterele coapsei.
Cei trei pacienți sufereau de stenoză aortică severă și asociau de asemenea multiple alte afecțiuni grave, precum insuficiență cardiacă congestivă avansată, insuficiență respiratorie cronică, insuficiență renală sau diabet zaharat.
Procedura se adresează pacienților care nu pot fi operați pe cord deschis prin proceduri clasice de chirurgie cardiacă atât din cauza suferinței avansate, cât și din cauza bolilor asociate care împreună cresc riscul operator la valori inacceptabile.
Sub anestezie generală, proteza a fost introdusă printr-o mini-incizie de doar cinci centimetri la nivelul vaselor coapsei și avansată până în vecinătatea inimii, unde, după dilatarea cu balon a valvei aortice native, s-a implantat o valvă biologică auto-expandabilă.
Intervențiile au durat câte două ore fiecare, iar evoluția ulterioară a celor trei pacienți a fost excelentă, aceștia urmând a fi externați peste trei zile și nu peste zece zile, cum se procedează după o operație clasică.

Related

Sanatate 5734690324119825440

Trimiteți un comentariu

emo-but-icon

Follow Us

Hot in week

Recent

Comments

Side Ads

Text Widget

Connect Us

item