Preşedintele Ucrainei aprobă autonomia Donbas

Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, a prezentat Parlamentului o propunere de amendare a Constituţiei care prevede acordarea autonomiei regiunilor separatiste Doneţk şi Lugansk, din sud-estul ţării.
Potrivit informaţiilor furnizate pe site-ul Parlamentului, propunerea de lege va include o secţiune în Constituţia ţării despre statutul special al provinciilor Doneţk şi Lugansk, ce alcătuiesc regiunea Donbas.
Oficiali americani şi liderii Franţei şi ai Germaniei i-au recomandat preşedintelui ucrainean să depună modificările constituţionale, în conformitate cu acordul de la Minsk, din 12 februarie 2015, care prevede autonomia regiunii Donbas. 
Rusia a explicat, în mod repetat, că refuzul conducerii de la Kiev de a îndeplini prevederile acordului de la Minsk privind autonomia reprezintă un obstacol în menţinerea păcii în partea de est a Ucrainei, unde au loc confruntări armate între autorităţile ucrainene şi forţele separatiste proruse.  
Poroşenko a propus amendamente constituţionale privitoare la descentralizare pe data de 1 iulie, dar acestea nu includeau prevederi privind un statut special al regiunii Donbas.  
Vicepreşedintele Parlamentului Oksana Syroyed a scris pe Facebook că parlamentarii simt "o presiune teribilă" din partea "comunităţii internaţionale" privind acordarea autonomiei regiunii Donbas pentru "a demonstra implementarea prevederilor acordului de la Minsk".

Related

Stiri & Articole 335223579823812984

Trimiteți un comentariu

emo-but-icon

Follow Us

Hot in week

Recent

Comments

Side Ads

Text Widget

Connect Us

item