Sfaturi pentru folosirea aerului condiționat

Canicula vine la pachet nu doar cu insolaţii şi deshidratări, ci şi cu otite, dureri de cap sau amigdalite, din cauza aerului condiţionat. Medicii recomandă să pornim aparatele cât mai rar, iar când nu putem rezista fără ele, să le folosim corect.


În primul rând, medicii recomandă ca filtrul aparatului de aer condiţionat să fie înlocuit o dată pe an în locuinţe şi o dată la 6 luni în spaţiile mari precum marile magazine sau clădirile de birouri.
„În acele filtre, dată fiind umezeala din acea zonă, pot să se acumuleze sporii unor ciuperci cum e candida sau, şi mai grav, o bacterie numită legionela care provoacă o pneumonie foarte gravă”, spune dr. Ruxandra Constantina, medic primar, medicină generală.
Pasul numărul doi: aparatul nu trebuie setat la o temperatură foarte scăzută. Trecerea bruscă de la aerul foarte cald la cel rece poate crea probleme de sănătate în special la cardiaci. Temperatura optimă este între 22 şi 25 de grade.
„În momentul în care venim de afară, de la 40 de grade, să rămânem la o temperatură uşor inferioară, după care, pe măsură ce organismul se acomodează, încercăm să setăm la o temperatură şi mai joasă, dar nu este bine să folosim temperaturi de 15-16 grade”, spune medicul.
Un alt sfat este ca fluxul de aer să nu fie îndreptat spre noi.
Poate să favorizeze şi să sensibilizeze aparatul respirator cu apariţia rinitelor, apariţia faringitelor, amigdalitelor, laringitelor, în special la persoanele sensibile, la fel rinitele alergice şi conjunctivitele”, spune dr. Ruxandra Constantina.
În plus, crește riscul de otite, poate apărea sindromul ochiului uscat, iar problemele nu se opresc aici.
„De asemenea, aparatul de aer condiţionat cu fluxul îndreptat direct pe cap poate să favorizeze apariţia unor nevralgii - nevralgia facială, care ştim că este extrem de dureroasă şi greu de ameliorat, de asemenea poate să favorizeze apariţia unor nevralgii în alte zone, de exemplu nevralgia de trigemen, accentuarea durerilor la nivelul coloanei lombare, la fel, nevralgii dentare”, adaugă dr. Ruxandra Constantina.
De aceea, medicii recomandă ca din când în când să oprim aerul condiţionat şi să deschidem larg ferestrele.

Related

Stiri & Articole 2802769236122400977

Trimiteți un comentariu

emo-but-icon

Follow Us

Hot in week

Recent

Comments

Side Ads

Text Widget

Connect Us

item