Spitalele spun că au medicamente, dar că unele firme ar putea rezilia contracte

Cele mai multe spitale mari din ţară spun că au suficiente medicamente şi că nu sunt probleme în aprovizionare, însă unele avertizează că sunt furnizori care ar putea rezilia contractele, în timp ce MS atenţionează furnizorii că au obligaţia să respecte acordurile încheiate şi anunţă controale.

Declaraţia a fost făcută după ce în presă au apărut informaţii că farmaciile mai multor spitale din ţară au început să rămână fără medicamente esenţiale, precum prednisonul, digoxinul, furosemidul sau hidrocortizonul, pentru că distribuitori de medicamente refuză să continue contractele încheiate cu spitalele anterior datei de 1 iulie, când a intrat în vigoare scăderea preţurilor la medicamente.
"Facem încă un apel, de data aceasta public, către managerii unităţilor sanitare să se informeze cu privire la modificările legislative şi să semnaleze din timp toate situaţiile care ar putea duce la disfuncţionalităţi în aprovizionare, în detrimentul pacienţilor. Vom monitoriza, în perioada următoare situaţia şi, acolo unde vom considera necesar, vom realiza controale inopinate în unităţile sanitare pe această temă. De asemenea, atenţionăm furnizorii de medicamente că au obligaţia de a respecta acordurile cadru şi contractele încheiate", a spus secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Alin Ţucmeanu.
Unităţile sanitare au fost atenţionate încă de la sfârşitul lunii iunie cu privire la modificările metodologiei şi a nivelului de decontare a preţurilor medicamentelor care se acordă bolnavilor în cadrul programelor naţionale de sănătate.
În cazul în care furnizorii de medicamente nu respectă prevederile acordului cadru de achiziţie şi refuză să aprovizioneze unitatea sanitară, în baza negaţiilor acestora, unităţile sanitare pot achiziţiona produsele necesare în regim de urgenţă, în conformitate cu legislaţia în vigoare privind derularea achiziţiilor publice, respectiv Ordonanţa de Urgenţă nr. 34 privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de concesiune de servicii.

Related

Stiri & Articole 311321224490548427

Trimiteți un comentariu

emo-but-icon

Follow Us

Hot in week

Recent

Comments

Side Ads

Text Widget

Connect Us

item