Un pergament ebraic vechi de 15 secole, descifrat cu ajutorul tehnologiei moderne

Unul dintre cele mai vechi pergamente scrise în ebraică, vechi de 15 secole, ce a fost descoperit în apropiere de Marea Moartă, a fost descifrat în premieră cu ajutorul tehnologiei moderne.

Până de curând, oamenii de ştiinţă nu au reuşit să citească acel text, din cauza stării sale precare de conservare.
"Cea mai avansată tehnologie modernă ne-a permis să derulăm pergamentul, care făcea parte dintr-o Biblie veche de 1.500 de ani", a dezvăluit Pnina Shor de la Autoritatea Israeliană pentru Antichităţi.
După Manuscrisele de la Marea Moartă, aceasta este cea mai semnificativă descoperire a unei Biblii scrise.
După examinare, s-a dovedit că fragmentul, ce are o lungime de 7 centimetri şi seamănă cu o bucată de cărbune, conţine primele opt versete din Cartea Leviticului, ce expun regulile sacrificiilor ritualice.
Pnina Shor consideră că pergamentul reprezintă o parte dintr-o Biblie completă, iar profesorul american Brent Seales afirmă că este posibil ca oamenii de ştiină se extragă şi alte informaţii din acel pergament.
Pnina Shor crede că această descoperire va permite umplerea unui vid cronologic între Manuscrisele de la Marea Moartă, vechi de peste 2.000 de ani, şi Codexul din Alep din Siria, ce datează din secolul al X-lea e.n.

Related

Tehnologie 6293066782070348593

Trimiteți un comentariu

emo-but-icon

Follow Us

Hot in week

Recent

Comments

Side Ads

Text Widget

Connect Us

item