Acord între statele membre ONU asupra eradicării sărăciei şi foametei în următorii 15 ani

Cele 193 de state membre ONU au ajuns la un acord asupra unei noi agende de dezvoltare în următorii 15 ani care îndemană la eradicarea sărăciei şi foametei, egalitatea între sexe, îmbunătăţirea condiţiilor de trai şi adoptarea unor măsuri urgente de combatere a modificărilor climatice.

Proiectul de acord la care s-a ajuns duminică seara stabileşte 17 obiective, detaliate în 169 de "ţinte" specifice, care acoperă de la eradicarea sărăciei "în toate formele, peste tot" în lume şi până la asigurarea unei educaţii de calitate şi de la asigurarea unei energii la preţuri accesibile şi fiabile şi până la protejarea mediului.

Documentul - intitulat "Transformarea lumii noastre: Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă" - urmează să fie adoptat în cadrul unui summit ONU înainte de reuniunea anuală a liderilor lumii din cadrul Adunării Generale de la sfârşitul lui septembrie. Peste 160 de lideri din întreaga lume figurează pe lista provizorie cu vorbitori în cele trei zile ale summitului, începând din 25 septembrie, listă dată publicităţii luni, pe care se află între alţii preşedinţii Chinei, Rusiei, Iranului şi Franţei.

Obiectivele "răspund cerinţelor ca toată umanitatea să poată să trăiască o viaţă decentă, fără sărăcie, foamete şi inegalităţi", a continuat el. "Ele ne angajează pe fiecare dintre noi să fim cetăţeni responsabili ai lumii, să avem grijă de cei mai puţin norocoşi, de ecosistemele planetei noastre şi în acţiunea de mediu de care depinde întreaga viaţă", a spus secretarul general.
Cele 17 noi obiective, cu caracter neconstrângător, vor înlocui cele opt Obiective de Dezvoltare ale Mileniuui (ODM), adoptate de liderii lumii în urmă cu 15 ani.
Acordul asupra noilor obiective reprezintă punctul culminant a peste trei ani de negocieri intense şi complexe.

Related

Stiri & Articole 6787719646394860802

Trimiteți un comentariu

emo-but-icon

Follow Us

Hot in week

Recent

Comments

Side Ads

Text Widget

Connect Us

item