Sectoare din Alpi, la fel de radioactive ca deşeurile, la 30 de ani de la catastrofa de la Cernobîl

Mai multe sectoare ale Alpilor rămân la fel de radioactive ca deşeurile nucleare, la aproape trei decenii de la catastrofa nucleară de la Cernobîl, avertizează experţi de la Comisia franceză de Cercetare şi Informare Independente cu privire la radioactivitate (CRIIRAD).

Parcul Naţional Mercantour şi Col de la Bonette-Restefond, două bijuterii din Alpii francezi, sunt foarte periculoase, avertizează experţi de la CRIIRAD într-un studiu publicat vineri. În pofida faptului că asociaţia este cunoscută pentru poziţia sa antinucleară, observaţiile şi alertele sale au la bază o activitate ştiinţifică recunoscută, ceea ce este de natură să provoace îngrijorare în privinţa siturilor alpine.
Potrivit CRIIRAD, cele două locuri prezintă un nivel mediu de radiaţie cu cesiu 137 - un metal radioactiv produs de către centralele nucleare - "de două ori mai mare decât cel normal". În anumite zone, cesiul s-a acumulat în aşa măsură, încât prezintă "valori de câteva zeci de ori sau chiar de câteva sute de ori mai mari decât nivelul natural".
Asociaţia afirmă că a măsurat, în anumite eşantioane de sol prelevate de pe munte, o radioactivitate mai mare de 100 de mii de becquereli pe kilogram. "Adică valori specifice deşeurilor nucleare", precizează Bruno Chareyron, un inginer în fizică nucleară, directorul Laboratorului CRIIRAD. Directivele europene consideră că la un nivel de peste 10 mii de becquereli pe kilogram (adică o valoare de zece ori mai mică decât în Alpi) este necesară tratarea solului contaminat ca şi cum ar fi un deşeu.
Radioactivitatea pe care o observăm astăzi este legată în proporţie de 80% de accidentul de la Cernobîl, iar restul de 20 de procente provine de la materialele nucleare franceze, cu mult înainte de anii '80", apreciază Bruno Chareyron.

Related

Stiinta 3184695174679807126

Trimiteți un comentariu

emo-but-icon

Follow Us

Hot in week

Recent

Comments

Side Ads

Text Widget

Connect Us

item